Pohdiskeluja, faktaa , opas taiteeseen...

Liisa Väisänen (fil. tri) on symboleihin erikoistunut taidefilosofi, taiteen katsomista opettava kulttuurivaikuttaja ja suosittu luennoitsija. Väisänen oli vuoden 2016 Engell palkinnon saaja. Liisa kirjoittaa niin  Suomessa kuin ulkomailla lehtiin vakiopalstaa. Tutustu teoksiin!

Julkaisut

Enemmän espanjaa

Espanja on monien kulttuurien ja kielien maa. Voidaanko espanjalaisista edes puhua yhtenä kansana? Mitä kaikkea tuolle Välimeren ja Atlantin väliselle alueelle mahtuukaan?Matkailun ja kulttuurin ammattilainen Liisa Väisänen kuljettaa lukijaa Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreiteiltä Barcelonan taideaarteiden ja Bilbaon nykyarkkitehtuurin helmien luo. Matka vie inkvisition ajoista Francon diktatuuriin ja nykymonarkkien hoviin. Välillä pysähdytään viettämään siestaa ja maistelemaan paikallisia herkkuja. Kirja on lukuelämys jokaiselle Espanjasta kiinnostuneelle. Teoksessa ei kuljeta vain ruuhkaisimpia reittejä pitkin vaan pujahdetaan kiehtoville sivukujille ja syrjäisempiinkin kaupunkeihin. Teos antaa mainioita vinkkejä Espanjan-matkalle ja sen parissa viihtyy jokainen kulttuurinnälkäinen.Liisa Väisänen on matkailun ammattilainen, taidefilosofi, kulttuurivaikuttaja ja suosittu luennoitsija. Väisänen asuu Espanjan Andalusiassa.

 
ISBN 9789522888303

 

Kuvan tuhat sanaa

ISBN: 9789522887542

Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa – näin olemme tottuneet kuulemaan. Mutta kun katsomme taideteosta, olemme joskus ymmällämme ja tuntuu, ettemme välttämättä osaa lukea sen sanomaa. Taidehistorioitsija Liisa Väisänen valottaa lukuisin esimerkein, miten voimme syventää taidekokemustamme. Innostavasti ja havainnollisesti hän opettaa meitä katsomaan rauhassa, huomaamaan pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia, näkemään pintaa syvemmälle, siihen mitä taiteilija todella haluaa meille kertoa.FT Liisa Väisänen on symbolitutkija, suosittu ja innostava taidehistorian luennoitsija, matkaopas, Italian ja Espanjan tuntija… Marco Peretto on hänen puolisonsa, italialainen valokuvaaja. Väisänen ja Peretto asuvat nykyisin Espanjan Andaluciassa. 

 

KAIKKI ITALIANI, MATKOJA MAAHAN, JOSTA ON MONEKSI

ISBN 9789522886101

KIRJAPAJA, 2017

Jokainen Italiassa asuva on aina ensin toscanalainen, roomalainen tai vaikka sisilialainen - ja vasta sitten italialainen. Liisa Väisänen vie lukijan kiehtoville retkille erilaisten maakuntien maahan, jossa jokaisella perinneherkulla on tarinansa ja jokaisella ministerillä suosikkipyhimyksensä.

Mitä tarkoittaa yrittäjän Italiassa kohtaama varjovero? Miksi tomaatti tuli pizzaan vasta 1600-luvulla? Italian kuin omat taskunsa tunteva Väisänen johdattaa lukijan suvereenisti aiheesta toiseen ja menneestä nykyiseen. Taidehistorioitsijan silmä arvostaa neroja Michelangelosta ja Da Vincistä Renzo Pianoon.

Kirja on lukuelämys Italiasta kiinnostuneille. Teoksessa ei kuljeta vain ruuhkaisimpia reittejä pitkin vaan pujahdetaan kiehtoville sivukujille ja syrjäisempiinkin kaupunkeihin. Teos antaa mainioita vinkkejä Italian-matkalle ja sen tarinoiden parissa viihtyy jokainen kulttuurinnälkäinen.

 

SUOMEN IDEA

  • Ilmestymisvuosi : 10/2016

  • Toimittaja: Jarno Limnéll

  • Kustantaja : Docendo

  • ISBN : 978-952-291-290-9

 

Suomen juhlavuoden kunniaksi toimiteussa kirjassa Liisa Väisäsen artikkeli Suomen symboleista.

 

VÄISÄNEN LIISA: MISTÄ SYMBOLIT KERTOVAT -taidetta Pintaa syvemmältä

HELSINKI: KIRJAPAJA, 2015

ISBN-13: 9789522882042

Harvoin tulemme ajatelleeksi, että kun käsittelemme rahaa, näemme maiden lippuja, vastaamme puhelimeen painamalla vihreää luuria tai noudatamme liikennemerkkien ohjeita, ne ovat kaikki symboleita. Symbolit ovat kiehtova osa omaa historiaamme ja kulttuuriamme, ja niitä ymmärtämällä taideteoksetkin aukeavat aivan uudella tavalla. Symbolit auttavat tunnistamaan paitsi aiheita myös aikakausia, ja lomamatkoistakin saa enemmän irti. Kirjassa esitellään länsimaisen taiteen keskeisimmät aiheet antiikista 1800-luvun loppuun, ei niinkään samoja kuuluja teoksia, joita kaikki taidehistorian teokset ovat jo tulvillaan. Teos on tehty katselijaystävällisesti, ja se sopii kaikille kuvallisesta kielestä kiinnostuneille.
Kirjassa on Marco Peretton valokuvat.

 

Jouluseimen tarina

Väisänen, Liisa & Luodeslampi, Juha: Jouluseimen tarina.

Helsinki: LK-kirjat, 2009.
ISBN 978-951-627-812-7.

Jouluseimen rakentaminen on toiminut kansan hartauden osoituksena jo keskiajalta lähtien. Nykyään seimiasetelmia tehdään ympäri maailmaa mitä erilaisimmista materiaaleista. Tämä kirja tutustuttaa seimen historiaan ja merkitykseen, seimihahmojen symboliikkaan sekä erilaisiin seimiperinteisiin, joista vahvimmat löytyvät Italiasta ja eteläisestä Euroopasta.

Tilaus (ilonpolku.fi) »

Uskosta taiteeseen

Väisänen, Liisa & Luodeslampi, Juha: Uskosta taiteeseen

Helsinki: LK-kirjat, 2010.
ISBN: 9789516278158

Teos käsittelee rinnakkain kahta painavaa teemaa: taidetta ja uskontoa. Kirjassa pyritään avaamaan niiden yhteistä kenttää.

Kirjan keskiössä on visuaalinen taide, erityisesti maalaustaide ja myös arkkitehtuuri. Kirjassa todetaan, että uskonto ja kuvataiteet ovat aina liittyneet yhteen. Taiteellinen ilmaisu liittyy uskontoon. Uskontoon liittyy myös mysteeri. Vastaavasti taide pyrkii ilmaisemaan ja käsittelemään mysteerejä.
Kirjassa taiteeseen tuodaan teologisia näkökulmia. Käsittelyssä ovat esimerkiksi taiteen kirkkohistorialliset juuret, Jeesuksen kuvaaminen taiteessa, keskiajan hengelliset virtaukset sekä reformaation ja vastauskonpuhdistuksen vaikutus. Kirjan lopussa pohditaan muun muassa taide- ja uskonnonopetusta suomalaisessa pedagogisessa traditiossa sekä luterilaista taidekeskustelua. Teoksen näkökulmissa on laajuutta. Esimerkiksi tanssi voi toimia uskonnonpedagogisena metodina.
Lukijalle tarjotaan lyhyt taidehistoria romaanisesta tyylistä romantiikkaan ja realismista abstraktiin taiteeseen.
Ansiokasta pohdintaa löytyy myös tekijän, teoksen ja vastaanottajien välisistä suhteista sekä taiteen eettisyydestä ja taiteilijoiden moraalista.

Yksi kirjan välittämistä tärkeistä oivalluksista on se, että taide itsessään on oppimisen arvoinen asia ja itseisarvo, ei välinearvo. Taiteen kokeminen onnistuu kaikilta, mutta siihenkin voi kasvaa ja saada pedagogista apua. Taiteeseen kasvatuksen lähtökohtana voisi olla se, että näemme ja koemme taidetta ympärillämme.
Uskosta taiteeseen sisältää paljon perustavanlaatuista tietoa ja oivaltavia näkökulmia. Teos on kirjoitettu selväsanaisesti. Aihealue itsessään haastaa lukijan. Antoisin kirja saattaa olla niille, jotka ovat sen teemoissa jo valmiiksi enemmän tai vähemmän sisällä. Muillekin asia avautuu, kunhan siihen jaksaa syventyä.

Tilaus (bookplus.fi) »

Kristilliset symbolit

Väisänen, Liisa: Kristilliset symbolit: Ikkuna pyhään.

Helsinki: Kirjapaja, 2011.
ISBN 978-952-247-156-7.

Mitä taiteilija halusi kertoa maalatessaan kauniiseen asetelmaan kärpäsen tai hurskaan miehen jalkoihin porsaan? Entä mitä Euroopan unionin lippu kertoo värinsä ja tähtiensä kautta? Miksi maalauksessa ristillä roikkuvan Jeesuksen toinen käsi on nyrkissä?

Ympäristömme on täynnä kieltä, joka voi jäädä huomaamatta, jos emme osaa lukea symboleja. Kristilliset symbolit – Ikkuna pyhään johdattaa kristillisten symbolien kiehtovaan maailmaan. Maailmantaiteen mestariteosten kautta se vie lukijan tutustumaan eurooppalaisiin kulttuureihin ja kristilliseen perinteeseen. Samalla huomaamme, kuinka kukin aikakausi on vaikuttanut symbolimaailmaan ja siihen, miten symboleja on tulkittu.

Teos on kuin aapinen, joka tekee symbolien salakielestä kaikille ymmärrettävää. Monikäyttöinen kirja toimii niin oppaana taiteeseen kuin hakuteoksena symboleista kiinnostuneille.

Lisätiedot ja tilaus (kirjapaja.fi)»

 

Väisänen Liisa: Verkkaisuuden filosofiaa

Kirjapaja ISBN 9789522472649

Kiireetön suhtautuminen aikaan ja tekemiseen tuo laatua ja sisältöä elämään: hitaasti hyvä tulee. Keskittyminen oleelliseen antaa tilaa elämän yksityiskohdille. Itsekin verkkaisuuden vaihteen valinnut Liisa Väisänen pohdiskelee hitaan elämän historiaa ja eri muotoja slow-liikkeen syntysijoilla Italiassa. Kulttuurivaikuttaja kuvaa verkkaisen ruoanvalmistuksen ja syömisen filosofiaa. Hän puhuu kokonaisvaltaiseen elämään keskittymisen puolesta unohtamatta ihmisen hengellistä puolta. Matkailualan ammattilaisena Väisänen johdattaa lukijansa nojatuolimatkalle verkkaiseen matkailuun, pyhiinvaelluksille ja slow-kaupunkien tunnelmallisille kujille. Verkkaisuus antaa aikaa nauttia elämän yksityiskohdista.

Pohdiskeluja ja faktaa hitaasta elämästä ja sen historiasta täydentää tunnelmallinen ja runsas nelivärikuvitus.

Lisätiedot ja tilaus (kirjapaja.fi)»

Muita julkaisuja

Artikkeli "Pyhä taiteessa" teoksessa "40 tapaa kohdata Pyhä" (toim. Aulikki Mäkinen & Eero Jokela, LK-kirjat 2011)

Artikkeli teoksessa: Kirja, joka muutti elämäni (toim. Anu Laitila ja Silja Koivisto, WSOY ja Lukukeskus, 2013)